Mediterraanse Ingelegde Courgettes

Voor 1 kg courgette heb je ongeveer 3-4 weckpotten van 500 ml nodig, afhankelijk van hoe fijn je de courgette snijdt en hoeveel ruimte je in de potten overlaat.

Ingrediënten:

1 kg courgettes
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in reepjes gesneden
1/2 kopje kalamata-olijven, gehalveerd (optioneel)
1/4 kopje kappertjes (optioneel)
1 eetlepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
1/4 theelepel rode chilivlokken (optioneel)
500 ml witte wijnazijn of appelciderazijn
250 ml water
1 laurierblad
1 citroen, in dunne schijfjes gesneden (optioneel)

Instructies:

Bereid de Courgettes en Groenten Voor:

Was de courgettes en snijd de uiteinden eraf. Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik of in blokjes.
Snijd de rode ui, paprika en knoflook zoals aangegeven. Halveer de olijven en zet alle ingrediënten klaar.

Bereid de Weckpotten:

Steriliseer de weckpotten en deksels door ze in een grote pan met water te koken gedurende 10 minuten. Laat ze op een schone doek uitlekken.

Kook de Groenten:

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de courgettes toe en blancheer ze 2-3 minuten. Ze moeten net beginnen te verzachten maar nog stevig zijn.
Giet de courgettes af en laat ze uitlekken.

Maak de Inmaakvloeistof:

Meng in een pan de azijn, water, zout, zwarte peper, oregano, basilicum, rozemarijn, chilivlokken (indien gebruikt) en het laurierblad. Breng het mengsel aan de kook en laat het een paar minuten koken totdat de kruiden hun smaken hebben afgegeven.

Vul de Potten:

Verdeel de geblancheerde courgettes, rode ui, paprika, knoflook, olijven en kappertjes gelijkmatig over de steriele potten. Voeg een paar schijfjes citroen toe aan elke pot als je dat gebruikt.
Giet de hete inmaakvloeistof over de groenten en olijven in de potten, zodat alles volledig ondergedompeld is. Laat ongeveer 1 cm ruimte aan de bovenkant van de pot.

Verzegel en Weck:

Veeg de randen van de potten schoon met een schone doek om te zorgen dat er geen restjes zitten die het afsluiten kunnen belemmeren.
Plaats de deksels op de potten en draai de ringen stevig vast.
Plaats de potten in een weckketel of grote pan met water, zodat het water ongeveer 2 cm boven de potten staat.
Verhit het water tot het begint te koken en laat de potten 20-25 minuten koken om te steriliseren.

Laat Afkoelen:

Haal de potten voorzichtig uit de pan en laat ze op een schone doek of een houten plank afkoelen. Controleer of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door in het midden van elk deksel te drukken. Als het deksel niet naar beneden veert, is de pot goed afgesloten.

Opslag:

Bewaar de ingemaakte courgettes op een koele, donkere plaats. Ze zijn meestal 6-12 maanden houdbaar.
Deze Mediterraanse versie voegt een heerlijke combinatie van olijven, kappertjes en citroen toe, wat zorgt voor een extra smaakdimensie en een beetje extra 'zomerse' flair. Perfect als bijgerecht of als toevoeging aan een salade!